vineri, 10 septembrie 2010

Melci, scoici, raci...la MEI LI YUAN


Mihai Margineanu : Melci, Scoici, Raci...


   Melodia lui Margineanu nu are  nimic in comun cu ceea ce vreau sa scriu in afara vietatilor din titlu. Nu sunt critic culinar insa revin cu o postare despre aventurile papilelor mele gustative, evident tot la rugamintea domnului Costin Staicu de la http://www.e-restaurant.ro/  . De data aceasta nu se refera la un restaurant de pe mioriticele plaiuri ci la unul din Bel' Paese. N-am sa va vorbesc despre paste si nici despre diversele moduri de a fi preparate (asta eventual intr-o alta postare) ci despre un restaurant chinezesc pe care eu il frecventez din cand in cand si situat la 20 km de mine.
   Eu unul nu prea ma omor dupa peste, imi place gustul dar daca este vorba de curatat oase imi trece pofta. In schimb imi plac fructele de mare si de cate ori am ocazia le savurez.
   In orasul Pinerolo exista trei restaurante chinezesti din cate stiu  insa eu merg cu placere la MEI LI YUAN.
   In celelalte nu am fost decat foarte rar. Intr-unul am intrat o singura data cu un prieten sa bem o bere chinezeasca ( are o usoara aroma de soc) insa am iesit la fel de repede precum intrasem, luand berea acasa, datorita mirosului persistent de ranced si bucatarie neaerisita, iar de atunci nu am mai calcat pe acolo (unele persoane care au mancat acolo s-au vaietat de stomac dupa aceea).
   Nu la fel sta situatia la MEI LI YUAN. Acolo merg de fiecare data cu placere deoarece este foarte curat
(aceasta este una dintre salile restaurantului, cealalalta sala si terasa nu le-am fotografiat deoarece erau deja clienti si ar fi insemnat o incalcare de privacy)
   Personalul este foarte politicos si primitor iar bucataria este excelenta si produsele de calitate iar daca doresi ti le pot prepara sa le iei acasa. 

   Eu de obicei incep cu o salata cu fructe de mare sau cu o salata thailandeza. Mai jos vedeti salata cu fructe de mare. Fotografiile reprezinta realitatea nefiind cele de pe meniu.


 in timp ce nevasta prefera pachetelele de primavara (un fel de placinta cu varza)
si frigaruile de creveti si inele de calamar
 
In acea seara amandoi am cerut ca felul doi un mixt de fructe de mare la gratar si ni s-a adus cate o farfurie cu fel de fel de vietati marine care isi dadusera obstescul sfarsit pentru a ajunge pe gratar si apoi in fata noastra (2 tipuri de scoici, creveți, bucatele de caracatiță, calamar, mușchi de rac)

 Iar ca desert am cerut fructe fripte caramelizate. Mai multe tipuri de fructe prajite intr-un aluat tip clatite si apoi acoperite cu zahar caramelizat.
   
   In timpul mesei ne-am ostoit stea cu apa plate si un rose venetian, usor acidulat si mai slabut.Stiu ca la o astfel de masa ar fi mers un vin alb insa  trebuia sa conduc la intoarcere iar unul, doua pahare din acel vin, baute in timpul mesei nu te fac sa depasesti procentajul de alcool acceptat de catre politia italiana.
     De obicei, dupa cafea, inainte de nota de plata,  patronul  restaurantului 

ofera ca  digestiv cate o tarie. Eu personal (si nu numai eu) prefer "grappa di rose" o tuica destul de tare (45°) in care s-au macerat petale de trandafir. Este un contrast uimitor intre taria alcoolului si parfumul de trandafiri.

   Nota de plata este convenabila in sensul ca o cina pentru doua persoane (aperitiv, doua feluri, desert, cafea, vin si apa) este sub 50 euro, insa cei care vor pot alege meniuri fixe care costa mai putin (pornind de la 8 euro de persoana). 
   Tot ce pot sa va spun este ca au o bucatarie de nota zece. Nu am fotografii insa acolo am mai mancat si alte feluri dintre care pot enumera: porc cu bambus si ciuperci, pui in sos picant, alge prajite, frigarui de creveti cu trei gusturi diverse, spaghete de soia,etc.
   Daca aveti vreodata drum prin Pinerolo deplasandu-va de la Torino spre Franta via Sestriere (unde a avut loc Olimpiada de iarna) va recomand sa va opriti sa mancati la MEI LI YUAN si nu veti regreta. In cazul in care nu doriti sa mancati mancaruri chinezesti, tot acolo puteti manca si produse ale bucatariei italiene.
   Va recomand sa rezervati dinainte deoarece este destul de frecventat. 
   Sper ca v-am facut pofta!

6 comentarii :

  1. Mama, imi ploua-n gura! Da' 50 de euro... Mai bine nu mai zic!

    RăspundețiȘtergere
  2. Coane sunt si meniuri fixe (aperitiv, inca doua feluri si desert) care pleaca de la 8 euro de persoana.

    RăspundețiȘtergere
  3. inca ma resimt de acum 2 saptamani, cand am incercat prima oara in viata mea, gogomarle de mare: scoici, caracatita si nu's ce dracu mai era in farfurie. facute cu maiestrie ca sa nu simt ce dracu sunt alea, gustoase, dar, oricum mi s-a deranjat stomacul. nu zic ca nu mai mananc, sigur mai incerc, prima oara a fost greu, dar tre' sa mai treaca...

    RăspundețiȘtergere
  4. Mie imi plac, le prefer pestelui. In plus "mix de mare la gratar" e delicios. Ce sa-ti spun, am incercat si un anumit tip de scoici la gratar (mari, in genul celor care le gasesti in baltile noastre) insa aveau un gust foarte puternic si nu mi-au creat o senzatie placuta mai ales ca urmau dupa ceva delicat. Ar fi trebuit sa le mananc inainte. Am incercat si "melci a la cantonese" tot specialitate chinezeasca nu au fost rai insa nu pot spune ca imi plac la nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  5. Buuun! Macar stiu ce sa comand caci, sincer, e dificil sa alegi ceva din meniul ala daca n-ai habar ce cumperi...;)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pai in general am spus ca aleg fructele de mare insa am mancat si porc cu bambus si ciuperci, spaghete de soia si pui picant cu legume. Dar in general in meniu este descris ceea ce e in farfurie ;)

    RăspundețiȘtergere

Parerea ta!

Related Posts with Thumbnails