duminică, 24 octombrie 2010

Sanatatea arde si biserica se piaptana

   In timp ce la stabilirea bugetului prioritara este biserica , vinovata pentru incendiul de la Maternitatea Giulesti a fost gasita asistenta. Nu ministerul, n u cei care s-au perindat la conducerea acestuia in ultimii douazeci de ani, nu cei care ar fi trebui sa verifice starea instalatiilor si sa constate improvizatiile, nu cei care au facut improvizatiile ci asistenta.
   Dupa parerea mea toti ministrii care s-au perindat pe la sanatate de la Revolutie pana in prezent ar trebui acuzati de omor din culpa si neglijenta in serviciu deoarece nu s-au luptat pentru obtinerea fondurilor necesare macar refacerii  spitalelor existente daca nu a construirii altora noi.
   Ar mai fi lipsit ca in urma cercetarilor sa se declare ca vinovat de declansarea incendiului este unul dintre bebelusi care a adormit cu tigara aprinsa in gura.
   La durerea parintilor s-au adaugat si declaratiile nesimtite ale unor reprezentati ai biusericii care sustineau ca nu se poate face o slujba de inmormantare pentru sarmanii nevinovati deoarece nu sunt botezati deci sunt PAGANI si nu se poate face nici o derogare deoarece aceasta se face doar crestinilor.
"Nu se poate da nicio derogare, pentru că, din punctul de vedere al Bisericii, nu sunt creştini şi nu poţi da derogare decât pentru cineva care face parte din aceeasi credinţa. Se oficiază doar o slujbă de pomenire pentru copii nebotezaţi, pentru credinţa parintilor", a declarat pentru Adevărul preotul Vladimir Fotescu, adăugând că "Dumnezeu decide", în cele din urmă. 
   Pai stimabililor, acei prunci erau mai nevinovati si mai lipsiti de pacate decat toata condiucerea Patriarhiei la un loc. Unde se regasesc in veea ce ati spus voi vorbele Mantuitorului :"Lasati copii sa vina la mine" ? Bine insa ca mai exista si preoti cu har si suflet si s-a ajuns la o solutie de compromis pana la urma.
   Reactia Patriarhiei ar fi putut fi alta macar in al douasprezecelea ceas si ar fi putut spune : "donam noi 100 de milioane de euro de la constructia catedralei pentru refacerea totala a maternitatii"
   Ti-ai gasit! In goana lor dupa prea marire calca peste tot si toate. Ii intereseaza doar sa-si vada chipurile zugravite pe biserici in viata fiind, uitand ca trufia este unul dintre pacatele capitale. Sau doar noi muritorii de rand platim pentru pacatele noastre iar voi sunteti mai presus de ceea ce predicati.
   In alte tari biserica se implica activ in canstructia de spitale, adaposturi si cantine pentru saraci, distribuire de alimente.
     De ce sa reabilitam drumul care duce la Chilia lui Daniil Sihastrul, care trece peste un pod ce sta sa cada?
Mai bine punem taxe de acces in manastiri. Vrei sa te rogi??? Plateste! Pana si credinta a ajuns un lux in Romania. Nu mai sunt duhovnici s-au transformat im manageri.
   Am intalnit insa si calugari carora doar daca le priveai ochii te cuprindea o stare de liniste sufleteasca, iar preotul de la biserica unde merg ma face sa plang de fiecare data cand ii ascult predica. Sunt sigur ca exista foarte multi slujitori ai Domnului de acest fel si nu impotriva lor scriu ci dimpotriva ii respect pe acesti adevarati oameni ai lui Dumnezeu.
   Eu protestez impotriva nesimtirii celor care ies ca paduchii in frunte, a celor care au uitat principiile de baza ale crestinismului. Impotriva celor care in situatia actuala de criza economica acuta se incapataneaza sa construiasca o monstuozitate megalomanica .

   Sunt parerile mele si le sustin indiferent de amenintarile anumitor comentatori care prin reactiile lor se dovedesc a face parte din acea tagma care nu cred ca este iubita privirii Domnului.
   De aceea inchei aici deoarece imi este scarba de astfel de specimene si inchei ca si in postarea precedenta
Sa va ierte Dumnezeu ca noi nu mai putem!

5 comentarii :

 1. Eu n-am inteles (distanta fatza de tara e de vina) daca finantarea constructiei catedralei e exclusiv a statului român.
  Am inteles bine, statul roman plateste de la buget banii asta, integral? In cazul asta, nu e un stat laic...
  Intr-un stat laic (cum e Franta) statul poate pune la dispozitie terenul, atat. Municipalitatea poate contribui partial la finantare, insa e treaba cultului respectiv, al institutiilor religioase de a-si finanta si construi proiectele...

  Apoi, in orice stat laic, Biserica plateste impozite si taxe, inclusiv TVA pe profitul activitatilor, indiferent de natura acestora, indiferent ce vinde sau ce servicii cu plata ofera...

  In afara de asta, am vazut in Franta organizatii bisericesti umanitare, de ajutor a persoanelor in dificultate, cum e Secours Catholique. M-ar interesa si pe mine sa cunosc echivalentul institutiilor ortodoxe de ajutorare a saracilor, daca exista.
  Am vazut preoti catolici care, pentru a putea finanta constructia unei scoli pentru saraci in Madagascar, s-au apucat sa cante: au scos un album, care s-a vandut ca pâinea calda... nimeni nnu apeleaza la efortul bugetar pentru a-si finanta activitatile...

  Nu mi se pare anormal ca Biserica sa perceapa o taxa pentru inmormantare sau botez, insa mi se pare scandalos sa refuze oficiul religios persoanelor care nu-si permit sa plateasca... in tarile civilizate, biserica plateste pâna si cheltuielile de inmormantare, integral, din fondurile ecleziale...

  Cred pe per ansamblu slujbasii Bisericii Ortodoxa, in marea lor majoritate, uita scopul primordial al crestinismului; sustinerea si ajutorarea celor fara mijloace de trai...

  Cat despre catedrala... sincer, eu cred ca avem nevoie de un simbol national ortodox, intruchipat de un monument magalitic...
  Insa trebuie sa fie creatia bisericii, nu a statului.

  Si ca un comentariu despre proiectul ales: mi se pare chicios...
  Nu e nici clasic (respectand adica toate regulile arhitecturii ortodox-traditionale) nici inovator, ori revolutionar pentru ortodoxism.
  Barcelonezii au reusit pariul revolutionarii arhitecturii catedralelor cu Sagrada Familia...
  Proiectul ortodox e foarte departe de asta...

  RăspundețiȘtergere
 2. @ Karla: Ce pot sa-ti spun...Si in Italia biserica se implica in activitatile de ajutor social, camine pentru cei fara casa, ajutoare in alimente si haine si tot fara ajutorul statului. Crede-ma as ajuta cu placere daca ar fi ceva benevol nu impus. Si apoi in situatia economica actuala nu cred ca este cazul sa se construiasca asa ceva. Din pacate anumiti comentatori nu au inteles ca nu este un atac la adresa ortodoxiei ci a institutiei (afacerii) care a devenit aceasta. Sustin de asemenea ca toate activitatile cu profit desfasurate de catre culte (indiferent care sunt acestea) trebuie impozitate, statul nu trebuie sa sustina biserica deoarece au suficiente resurse pentru a se sustine singuri.

  RăspundețiȘtergere
 3. Ei da, am vazut...
  E suparator cand se fac amalgamuri de-astea: cand vorbesti despre o parte si unii percep ca vorbesti despre intreg...
  Si pe deasupra esti corect si vrei sa dai liber la exprimare tuturor....
  Duminica placuta:)

  RăspundețiȘtergere
 4. despre popii romani, numai cuvinte de ocara am, niste imbuibati dogmatici si doritori de a le fi pupata mana aia netrebnica cu care fura din bugetul dat de noi toti...

  la mine pe blog discutam despre Revolutia Franceza de la 1789 sau Paleocomunism nenorocit?

  RăspundețiȘtergere
 5. @ Karla: Tocmai pentru a-si putea exprima toti parerile nu am pus moderarea comentariilor. Fiecare este liber sa comenteze cum gandeste si sa foloseasca limbajul pe care il doreste.

  RăspundețiȘtergere

Parerea ta!

Related Posts with Thumbnails